Har du tannverk? Olivera Tannlegene tar imot akutte pasienter på dagen

Tannverk eller tannpine merkes gjerne som en dunkende smerte i tennene eller strålende smerte mot hodet. Noen kan også oppleve en isende smerte. En grunn til tannverk kan skyldes forskjellige sykdommer i tenner og tannkjøtt som for eksempel betennelse i tannkjøttet.

Har du tannverk? Da bør du bestille time til tannlegen så fort du kan. Mange venter til det går over av seg selv, noe det kan gjøre i en periode, før smertene kommer tilbake igjen. Dette er imidlertid ofte et tegn på at noe er galt.

Blant annet kan smertefriheten komme av at tann-nerven er død. Dersom dette er tilfelle kommer du, på et eller annet tidspunkt, til å få en infeksjon omkring tannroten. Hvis dette oppstår bør du komme til tannlegen for behandling, da dette er en belastning for immunforsvaret.

Har du gått i rundt over lengre tid med tannsmerter? Hos Olivera Tannlegene står vi klare til å ta imot deg alle dager i året.

Derfor oppstår tannverk

Blant de vanligste årsakene til tannverk er hull i tennene (karies) den vanligste. Når man har et hull i tannen kan bakterier komme inn i tannen via hullet, og forårsaker en betennelse i tannerven.

Tannpine kjennetegnes gjerne med en intens smerte og store ubehag, dermed er det veldig vanskelig å konsentrere seg og gjennomføre hverdagslige gjøremål. I tillegg kan det være veldig vanskelig å sove.

Andre faktorer som kan føre til smerte i munnen, kan være betennelse rundt visdomstenner og tannkjøttbetennelse. Disse smertetypene er gjerne diffuse, men mindre intens. Dersom du har tannverk eller merker en ømhet rundt tennene bør du kontakte tannlege med en gang. Ved å utsette en eventuell behandling, kan behandlingen bli komplisert.

Hvordan kan jeg forebygge tannverk?

Hvis du har alvorlig smerte som skyldes betennelse i tannerven, finnes det to behandlingsløsninger.

1. De beste tannlegene vil alltid anbefale deg å beholde dine tenner så lenge som overhodet mulig. Derfor kan rotfylling av tannen være et godt alternativ. Rotfylling kan imidlertid være noe kostbart.

2. Dersom tannen er veldig skadet, kan den trekkes. Så fort tanntrekkingen er over, forsvinner ofte smertene i munnen etter kort tid. De første dagene er det imidlertid normalt å oppleve ubehag og litt smerter.

Hos Olivera Tannlegene tar vi beslutninger om dine tenner sammen med deg. Du får alltid muligheten til å spørre rundt alle behandlingsalternativer som er aktuelle for deg.

Tips til forebygging mens du venter på tannlegetimen

Vi forstår at du kjenner ubehag og smerter når du har tannverk. Det finnes imidlertid noen ting du kan gjøre for å redusere smertene på egenhånd.

Blant annet fungerer saltvann som desinfiseringsmiddel og kan være betennelsesdempende. Det hjelper også med å løse opp matrester som sitter mellom tennene. Bland en halv teskje salt med et glass lunkent vann, og bruk det som munnskyll.

En annen ting du kan gjøre er å bruke en kald kompress i smerteområdet. Da kontraherer blodkarene slik at smertene avtar. Ved å bruke kald temperatur vil også en eventuell hevelse dempes. Du kan også fylle en pose med isbiter og bruke dette på smerteområdet, men ikke mer enn 20 minutter om gangen.

Har du milde tannsmerter kan du prøve å ta Paracet-tabletter. Har du ganske kraftig eller ekstrem tannverk kan du prøve med Naproxen eller Ibux-tabletter. Ikke glem å lese pakningsvedlegget før du bruk.

Vi vil gjerne være din tannlege i Lillehammer

Vi ønsker å hjelpe deg med å opprettholde god munnhelse resten av livet. Du kan når som helst ta kontakt med oss for undersøkelse og rådgivning på telefon 612 56 789 og e-post post@oliveratannhelseteam.no.

Når du kommer til oss vil du også få et kostnadsoverslag slik at du selv kan ta en vurdering på hvilket tidspunkt det passer å gjennomføre en nødvendig eller anbefalt behandling.