Implantat

Implantat er kunstige tannrøtter som settes inn i kjevebeinet. Disse er som regel laget av metall.

Et implantat settes direkte inn i kjevebenet uten hjelp av fibre eller sement (osseointegrering). En protese, bro eller krone kan festes til implantater i munnen.

Forskjellen på en tann og implantat er at en tann består av flere deler (emalje, dentin, cement og pupla). Periodontale fibre gir tannen en viss grad av demping under funksjon. Et implantat derimot har ingen dempingseffekt.

Et implantat består av fikstur (erstatning av tannens rot), distanse (forbindelseselement mellom fikstur og overkontruksjon) og overkonstruksjon (for eksempel krone eller bro).

Et implantat kan aldri erstatte sykdom, men kan gjenopprette funksjon og estetikk etter at sykdom er behandlet. Før det påbegynnes en implantatbehandling, er det viktig at hele munnen undersøkes først.

Alle kan i hovedsak få satt inn implantater, men det er en rekke faktorer som spiller inn for å kunne si noe om holdbarhet og resultat. Disse faktorene kan avgjøre om man velger implantat som beste løsning. En rekke sykdommer og tilstander kan avgjøre om det skal settes inn et implantat eller ikke.

Røking er faktor som kan redusere sårtilhelingen og forlenge reperasjonsprosessen etter innsetting av fikstur. Det er derfor viktig at pasienten er motivert for å slutte å røyke før implantatbehandling.

For å kunne sette inn et implantat er det viktig at kjeven er ferdig utvokst. Frem til cirka 20 års alder vokser kjeven i ulike retninger. Setter man inn et implantat for tidlig, vil ikke denne følge veksten av resten av kjeven og kan komme i feil posisjon i forhold til resten av tennene i tannbuen.

Benkvalitet spiller stor rolle for om det er nok ben for å kunne sette inn et implantat. Hos enkelte mennesker kan det være for lite bein i kjeven til å sette inn et implantat. For å kunne vurdere det, analyseres beinets bredde og høyde nøye.

Hvordan nerver, blodårer, nesehulen og bihulen ligger i forhold til det området implantatet skal settes inn er også viktig å vurdere nøye. En grundig klinisk undersøkelse og røntgenbilder må vurderes av en tannlege før man kan si noe om innsetning av et implantat.

Hos Olivera Tannlegene vil vi sørge for at du får den veiledningen og oppfølgingen du trenger.

Behandlingsforløpet foregår ved at tannen som skal erstatte et implantat fjernes (dersom tannen ikke er trukket på forhånd). Når tannen er trukket er det viktig at kjevebeinet får tid til å heles (fra et par uker til måneder). Implantatet setter inn og dekkes som oftest av tannkjøtt.Etter to til seks måneder frilegges implantatet og det blir tatt et avtrykk for å lage en krone. Kronen monteres deretter på implantatet.

Ønsker du hjelp, eller mer informasjon om behandling?

Ta kontakt for bestilling av konsultasjon hos oss på Olivera Tannlegene Lillehammer.