Periodontale sykdommer og behandlinger

Periodontale sykdommer, eller periodontitt, er en mer alvorlig grad av tannkjøttsykdom som kan oppstå når man har blant annet har hatt dårlig munnhygiene over lengre tid. Denne sykdommen oppstår derfor i størst grad blant voksne mennesker og utvikler seg jo eldre man blir hvis man ikke forebygger dette.

Tannkjøttsykdommer generelt er ganske vanlig blant befolkningen og rundt femti prosent av voksne over 30 år har en form av tannkjøttsykdom. Periodontale sykdommer er nemlig en mer alvorlig tilstand av tannkjøttsykdom og rammer rundt ti til 15 prosent av befolkningen.

Det er derfor lurt å få sjekket tannhelsen i hvert fall en til to ganger om året for å forebygge at tannkjøttsykdommene utvikler seg. Periodontale sykdommer er noe som Olivera Tannhelseteam i Lillehammer kan hjelpe med å forebygge, behandlinger og kan komme med gode tips og råd om.

Hva er periodontale sykdommer

Periodontitt er som sagt en mer alvorlig grad av tannkjøttbetennelse. Det starter som regel med noe som heter gingivitt som er en tidlig stadium av periodontale sykdommer.

Gingivitt er en akkumulering av tannplakk og er en naturlig biofilm av bakterier i munnhulen som har samlet seg på vevet rundt tennene. Denne akkumuleringer skjer i de fleste tilfeller på grunn av dårlig munnhygiene, og blir etterhvert vanskelig å fjerne da den stivner. Dette kalles tannsten og er noe som profesjonelle må hjelpe til med å fjerne.

Med tid kan denne betennelsen utvikle seg til å bli periodonitt hvis dette ikke behandles. Da har gommene begynt å trekke seg tilbake og det oppstår små lommer av bakterier på begge sider av tennene i tannkjøttet.

Dette blir vanskeligere å rense, og i verste tilfeller vil gommene trekke seg mer tilbake og lommene bli større. Dette kan resultere i å miste tenner eller andre tannsykdommer.

Årsaker til at periodontale sykdommer oppstår

Det er flere faktorer som kan øke risikoen for å utvikle periodontale sykdommer. Den største grunnen er, som nevnt tidligere, dårlig munnhygiene. Men det finnes flere faktorer som medfører til denne tannkjøttsykdommen.

Noen andre faktorer er bruk av tobakk, et svekket immunforsvar, diabetes, hjertesykdommer, stress, skjeve tenner, og også genetiske årsaker. Om du har et familiemedlem som har opplevd å ha tannkjøttproblemer og tap av tenner, kan det være lurt å være ekstra bevisst omkring dette.

Mistenker du at du har periodontale sykdommer?

Det er flere faktorer som kan øke risikoen for å utvikle periodontale sykdommer. Den største grunnen er, som nevnt tidligere, dårlig munnhygiene. Men det finnes flere faktorer som medfører til denne tannkjøttsykdommen.

Noen andre faktorer er bruk av tobakk, et svekket immunforsvar, diabetes, hjertesykdommer, stress, skjeve tenner, og også genetiske årsaker. Om du har et familiemedlem som har opplevd å ha tannkjøttproblemer og tap av tenner, kan det være lurt å være ekstra bevisst omkring dette.

Få en time raskt

Tannpleier Regine kan tilby en time både på formiddag og ettermiddag. Hun har spesialisert seg på periodontale rens.

Forebygging av periodontale sykdommer

Forebygging er den beste behandlingen mot periodontale sykdommer. Dette kan du selv gjøre hjemme ved å passe på tannhygienen, eller bestille en time hos oss for en undersøkelse.

Vi oppdager problemområder, og fjerner plakk og tannstein som forebygger at tannkjøttbetennelser utvikler seg.

Symptomer på periodontale sykdommer

Periodontale sykdommer er ofte smertefrie og mange opplever ikke ubehag før tilstanden har forverret seg, men det finnes noen symptomer man kan være oppmerksom på:

  • Blødende tannkjøtt
  • Tannkjøtt som er betent, ømt og hovent
  • Vedvarende dårlig ånde etter å ha pusset tennene
  • Løse tenner eller en følelse av det
  • Tilbaketrekking av tannkjøttet

Behandling av periodontale sykdommer

Hos Olivera Tannhelseteam har vi behandlinger for periodontale sykdommer. Det måles hvor djupt tannkjøttlommene har utviklet seg, og basert på dette kan vi ta stilling til hva vi gjør.

Noen prosedyrer inkluderer avskalling og rothøvling. Disse prosedyrene fjerner plakk og tannstein som har utviklet seg dypere inn i tannkjøttet og ned til tannroten. Dette er i mange tilfeller den eneste prosedyren som er nødvendig for å kjempe mot periodontitt.

Det finnes også andre måter å helbrede periodontale sykdommer og er noe vårt team vil ta stilling til etter en undersøkelse.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan forebygger man periodontale sykdommer?
Den beste måten for å forebygge periodontale sykdommer er å passe på tannhelsen. Puss tennene godt og to ganger om dagen. Det anbefales også å bruke tanntråd så man kommer til de verste stedene. Det er også lurt å få sjekket tannhelsen hos tannlegen en til to ganger om året for å være helt sikker på at alt ser bra ut.

Får man refusjon på tannbehandling av perioditt?
Du kan få delvis refusjon av systematisk tannbehandling av periodontale sykdommer ved behandling i Norge av norske trygdemyndigheter.

Er det trygt å med en behandling av tannkjøttbetennelser og perioditt?
Ja, vi hos Olivera Tannhelseteam har som største prioritet at alle som kommer innom forlater med stedet med et stort smil om munnen. Mange sliter med tannlegeskrekk og vi er her for å gi en trygg opplevelse for alle – dette inkluderer behandlinger av periodontale sykdommer.