Få utført rotfylling i trygge omgivelser

Dersom du kjenner på at tannen din føles betent, bør du oppsøke tannlege. Det kan være flere grunner til en betent tann, men ofte kan dette være første tegn på at du kan ha behov for rotfylling. Her hos Oliviera Tannhelseteam tilbyr vi rotfyllinger i trygge omgivelser.

Hva er en rotfylling?

I rotkanalen i tennene finnes det mekanismer som sørger for at tennene holder seg friske. Inne i tannen finner man det som på fagspråket kalles pulpa, som er et hulrom fylt med blodkar og nerver. Dersom det kommer bakterier inn i pulpa ved et hull i tannen, eller hvis nervene og vevet rundt blir eksponert eller skadet på annet vis, vil det ofte oppstå en betennelse i pulpa.

Denne typen betennelse fører til at tannen holder på å «dø», og det må derfor utføres en rotfylling. Tannlegen vil starte med å finne ut hvorfor skaden har oppstått. Nerver og blodkar fjernes og hulrommet renses før det tettes med et materiale.

Som regel vil en rotfylling foregå over flere behandlinger, grunnet den kompliserte fremgangsmåten. I enkelte tilfeller vil det likevel være mulig for tannlegen å utføre behandlingen med bare én behandling.

Hvilke symptomer tyder på at jeg trenger rotfylling?

Det er individuelt hvilke symptomer som oppstår når en tann er i ferd med å dø. De fleste vil få betennelsessymptomer som tannverk, ømhet eller hevelser. Andre symptomer kan også være murring eller pulsering i tannen. Det er heller ikke alle som får symptomer, og først oppdager skaden ved røntgen.

Oppstår det symptomer, er det viktig å ta kontakt med tannlege raskt. Jo lenger man går med en betent tann, jo dårligere er prognosen for en vellykket rotfylling. Derfor er det viktig med jevnlige undersøkelser hos tannlegen for å kunne avdekke betennelser.

Ofte stilte spørsmål om rotfyllinger

Er det smertefullt å rotfylle en tann?
Det er vondt med en betent tann, men det skal i utgangspunktet ikke gjøre vondt å få utført en rotfylling da du får lokalbedøvelse. Det kan imidlertid oppstå ømhet og smerte i etterkant av behandlingen.

Hvor mye koster rotfylling?
Prisen på rotfylling vil variere fra behandling til behandling, avhengig av rotens form, lengde og hvor omfattende behandlingen er.

Hvorfor utfører man rotfylling?
En rotfylling utføres når nervesystemet til en tann er skadet og tannen er i ferd med å dø. Ved å utføre en rotfylling vil man kunne bevare tannen.