Rotfylling

En tann krever rotfylling dersom tannen er så skadet at nerven (pulpa) inni tannen har blitt betent.

Tennene våre er levende og består av blodkar, nerver og celler som reparerer tannen innenfra. Nervevevet som finnes i tennene kalles på fagspråk for «pupla».

Når bakterier forårsaket av karies (hull i tannen) trer inn i pulpa, oppstår det en inflammasjon (betennelse) som resulterer i alvorlig smerte og ubehag.

En rotfylling er ofte komplisert og kan ta lang tid og behandle. Spesielt i tilfeller hvor det er dødt vev i rotkanalen som må fjernes før man fortsetter behandlingen.

I enkelte tilfeller kan tannlegen utføre hele behandlingen på en gang.

Det første tannlegen må gjøre er å finne pulpa og rotkanaler. Videre fjernes nerven ved hjelp av spesielle instrumenter. Når nerven og kanalene er lokalisert, bakteriene er fjernet, vil tannlegen fylle de rensede rotkanalene med et materiale.

På toppen av tannen må tannlegen legge en krone eller fylling.

Rotfylling er en tidskrevende behandling, og mange oppsøker ikke tannlegen før det er begynner å bli ubehagelig og smertefullt.

Olivera Tannhelseteam tilbyr deg smertefri rotfylling ved hjelp av lokale bedøvelsesmidler. I noen tilfeller kan det være vanskelig å bedøve en betent tann.

Tannlegen vil prøve ulike måter å bedøve tannen på. Vi behandler mange pasienter med tannlegeskrekk og har god erfaring med å gi deg en trygg opplevelse.

Rotfylte tenner vil være svakere, men er bedre enn ingen tann. En rotfylt tann kan forsterkes med en tannkrone. Hvis en rotfylling mislykkes, kan man gjøre om rotfyllingen.

Dersom en tann ikke kan rotfylles må den trekkes. Du kan få laget et tannimplantat eller en tannbro hvis du ønsker en erstatning av tannen som trekkes.

Etter en rotfylling kan det oppstå smerter. Smertene vil som oftest avta etter kort tid. Rotbehandling er en komplisert behandling og 10-20% av rotfylte tenner blir ikke bra. I slike tilfeller må man vurdere å gjøre rotfyllingen på nytt, fjerne rot-spisses av tannen eller fjerne hele tannen.

En rotfylling kan variere i pris, og bestemmes ofte ut ifra hvor mange kanaler en tann har og hvor tidsomfattende behandlingen er.

Kompliserte rotfyllinger kan for eksempel koste mer enn en fortann med en kanal. Olivera Tannhelseteam anbefaler deg å be om et prisoverslag før behandlingen.

Ta kontakt hvis du har flere spørsmål.

Ønsker du hjelp, eller mer informasjon om rotfylling?

så kan du gjerne sende oss en epost, ringe oss eller komme innom for en samtale.